Repertoire en kleding

Repertoire van

Het Kamper Schokkerkoor

Het repertoire van Het Kamper Schokkerkoor bestaat veelal uit de schokkerliedjes die door oude Schokkers verzameld zijn uit de archieven. Wij willen het schokkergevoel in leven houden, zodat de geschiedenis en de liederen van onze ouders niet in het vergeetboek verdwijnen.

Ook zijn er op bestaande melodieën teksten over het Schokland-van-vroeger geschreven.

Naast schokkerliedjes bestaat ons repertoire uit zeemansliedjes, shanty’s en levensliedjes, voornamelijk nederlandstalig en af en toe in een andere taal.

Een kleine greep uit ons repertoire:

- Schokker Onze Vader

- Schokkerleed

- Vissersvrouwen

- Transeamus

- Sierra Madre

- Als bij ons de Kamper toren

- Alles wat ademt

- Lied van de IJssel

- Fluisterend verlangen

- IJssellandlied

- Palingrokerij

Klederdracht van

Het Kamper Schokkerkoor

De kleding die Het Kamper Schokkerkoor draagt is gebaseerd op de kleding zoals die op het eiland Schokland in het buurtschap Ens gedragen werd. Onze inspiratie haalden wij uit het boek ‘Nederlandsche Kleederdragten’ dat in 1857 is uitgegeven door Valentijn Bing en Jan Braet von Überfeldt. Dit boek werd in 1978 in herdruk genomen.

(Nederlandsche kleederdragten naar de natuur getekend door Valentyn Bing en Braet von Ueberfeldt. ISBN 9062550118)

Met name de afbeelding ‘Gezigt van de Middelbuurt naar de Zuidbuurt’ is de basis geweest voor de kleding die het koor draagt.

Schokkervrouwen:

Aan het eind van de 18e eeuw werd een dracht met een gesteven witte muts bij veel schokkervrouwen populair. Over een damasten of katoenen borstrok draagt de schokkervrouw een kroplap (ook wel krablap genoemd) van gebloemde stof. Een kroplap is een borstlap die de boezem en een deel van de rug bedekte.

Vervolgens draagt de vrouw een zwart sluitend jak met halfwijde mouwen tot over de elleboog. Dit jak is van boven vierkant uitgesneden en met breed gekleurd lint omboord. De rok en het schort zijn van zwart wollen stof en worden geplooid gedragen. Het schort is voorzien van een gekleurde strook gestreepte stof.

Schokkermannen:

De mannenkleding bestaat uit een blauw wollen borstrok met knopen en een wijde bombazijnen broek tot halverwege het onderbeen. Bombazijnstof werd gemaakt met een ketting van linnen en een inslag van katoen en is een sterke stof. De stof die gebruikt is voor de broek en voor de borstrok van de mannen van Het Kamper Schokkerkoor is van katoen. De man draagt wollen kousen, hoge schoenen, een rode halsdoek los omgeknoopt met afhangende punt op de rug. Het hoofddeksel is een bonten krol. Deze werd op zondagen vervangen door een hoge, ronde, breedgerande hoed.

In de loop der jaren is het een en ander in de klederdracht van Het Kamper Schokkerkoor veranderd; de mannen dragen niet allemaal meer hoge schoenen en de broek is ook wat langer geworden.

Ook is een tweede tenue aangeschaft: voor de mannen een gestreepte kiel met een donkerrode halsdoek en voor de vrouwen een andere kroplap (krablap) en ook een donkerrode halsdoek.